Een van de specialisaties van Xplain is het maken van technische documentatie voor machinebouwers. Uiteraard houden we ons daarbij aan alle relevante regels en normen, zoals de machinerichtlijn en NEN 5509. Naast het maken van documentatie kunnen wij u ook helpen met het maken van een (verplichte) risico-inventarisatie en evaluatie (RIE).
Documentatie voor machinebouwers bestaat over het algemeen uit bedienings- en onderhoudshandleidingen of werkinstructies. Xplain kan echter meer voor u doen. U kunt bij ons terecht voor:
- Bedienings- en onderhoudshandleidingen
- Werkinstructies
- Softwarehandleidingen
- Gebruiksaanwijzingen
- Quick Start Guides
- Toetsen van documentatie aan de machinerichtlijn
Bedienings- en onderhoudshandleidingen
Geen enkele machine kan zonder een handleiding voor de bedienaar en een handleiding voor onderhoud. Dat is verplicht, omdat u hiermee vastlegt hoe er met uw machine moet worden gewerkt. Deze technische handleidingen moeten duidelijk en helder zijn, afgestemd op de bedienaars van de machine en op de technici die onderhoud plegen. Foto’s en/of tekeningen horen daar ook bij. Deze vergroten de herkenbaarheid: de bedienaar of monteur ziet meteen waar hij wat moet doen.
Wij maken bedienings- en onderhoudshandleidingen volgens de machinerichtlijn en (NEN-)normen. Als u zelf al een handleiding heeft, kunnen we snel toetsen of deze handleiding voldoet aan de normen of u helpen met het verbeteren ervan.
Werkinstructies
Een werkinstructie of werkbeschrijving legt in genummerde stappen uit hoe een bedienaar of een servicemonteur een bepaalde taak moet verrichten. Dit kunnen beschrijvingen zijn voor dagelijks of maandelijks onderhoud van een machine, of korte instructies over het ombouwen of afstellen van een bepaald onderdeel. Werkinstructies bestaan doorgaans uit korte tekst en afbeeldingen (foto’s of tekeningen). De nummering bepaalt de volgorde waarin de handelingen moeten worden verricht.
Werkinstructies zijn vaak een onderdeel van de bedienings- of onderhoudshandleiding. Soms worden de werkinstructies echter ook in een apart document ondergebracht.
Softwarehandleidingen
Bij complexe machines vergt een beschrijving van de software vaak nog veel meer tijd dan die van de hardware. De bedienaar is dan soms langer bezig met het instellen van software of het inrichten van een programma, dan met de knoppen en andere zaken van de machine zelf.
Een softwarehandleiding legt uit hoe u de machine op de juiste manier programmeert, en welke taken u kunt uitvoeren vanaf het scherm. Bij een softwarehandleiding horen duidelijke schermafbeeldingen, die aangeven waar u bent in het programma en welke stappen u moet uitvoeren.
Gebruiksaanwijzingen
De term ‘gebruiksaanwijzingen’ gebruiken we over het algemeen bij consumentenproducten, zoals een smartphone, een televisietoestel of een wasmachine. Een gebruiksaanwijzing is in principe hetzelfde als een handleiding, en geeft uitleg over hoe u een apparaat goed en veilig gebruikt. Gebruiksaanwijzingen bestaan uit korte instructies, aangevuld met afbeeldingen of tekeningen.
Quick Start Guides
Een Quick Start Guide (QSG) heeft als doel om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met een machine of product. De Quick Start Guide legt de belangrijkste basisfuncties uit, waardoor een gebruiker snel vertrouwd is met een product of machine en weet wat de belangrijkste functies zijn.
Het verschil met een bedienings- en onderhoudshandleiding is dat hierin de volledige (verplichte) beschrijving van de machine staat, zodat u alle onderdelen, risico’s en taken erin kunt terugvinden. Een Quick Start Guide kan dan een handige aanvulling zijn. Bij de consumentenmarkt is zo’n QSG min of meer standaard, maar ook in de wereld van professionele machinebouwers komt een QSG steeds vaker voor.
Toetsen van documentatie aan de machinerichtlijn
Twijfelt u of uw documentatie voldoet aan de machinerichtlijn en aan andere eisen aan documentatie voor machinebouwers? Laat Xplain er dan eens gratis en vrijblijvend naar kijken. Het kost nu niets, maar kan u later wel veel kosten besparen!
<Top>